För att göra riktigt bra öl krävs råvaror av hög kvalitet och kunskap om hur dessa bör användas. Den kanske viktigaste råvaran när du brygger öl är malt, som är central för att ge ölen dess alldeles speciella färg, sötma och kropp. Andra råvaror som behövs är humle, jäst och vatten. För många ölsorter är detta de enda ingredienser som används. Smakupplevelsen kan sedan bli olika beroende på dels hur bryggningen gått till, hur länge ölen fått stå och under vilken temperatur, råvarornas kvalitet och kvantiteten som använts av respektive råvara.
Huvudingredienser
Malt brukar ses som den viktigaste huvudingrediensen vid ölbryggning. Malt består av korn som fuktats med vatten och sedan fått gro under en tid och därefter torkats. Beroende på hur tillverkningen av malten sker, exempelvis hur länge det fått gro, kan det påverka hur det öl som görs på denna malt smakar.
De tre andra huvudingredienserna vid ölbryggning är humle, jäst och vatten. Humle är en ört där man använder honblommorna för att smaksätta ölen. Humlen ger bland annat en beska som kan behövas för att balansera mycket av den sötma som malten ger. Jästen ger sedan alkohol, kolsyra och olika smakämnen till ölen. Slutligen är vatten den råvara som man använder allra mest av. Det är själva grunden i ölet.