Den svenska ölkulturen har utvecklats i ett rasande tempo det senaste decenniet. Från att ha varit ett land som drack billig blasköl har vi nu ett enormt antal små- och medelstora bryggerier som tillverkar IPA, porter och de flesta andra ölsorter. En sak många ännu inte har lärt sig ordentligt är dock att para rätt sorts öl till rätt mat. Vi är fortfarande kvar i att öl dricks till pizza eller hamburgare, vilket är synd. För den som vet hur drycker och maträtter samspelar finns många nya upplevelser att få.
Öl till pasta
Pasta, den traditionellt italienska maträtten, brukar i de flesta fall serveras med vin till. Vitt vin till skaldjurspasta och rött vin till annan pasta. För den som vill utmana sina smaklökar och testa något nytt kan vi rekommendera att testa med olika typer av öl. Köp hem ett paket bandpasta och gör din favoritmaträtt. Servera sedan en god ale till så kommer du inse att det här passar perfekt ihop. Pasta carbonara har utvecklats till att bli en av svenskarnas absoluta favoriträtter. Den går perfekt ihop med en brown ale, som Newcastle. Kanske inte så intuitivt, särskilt inte som nästan allt italienskt öl är ljus blaskig lager, men om du vågar testa kan vi utlova en smaksensation!
Öl till ost
Det här må vara lågt hängande frukt. Att öl är väldigt gott till ost kommer kanske inte som en nyhet. Men det många inte har upptäckt är hur fantastiskt gott en mörk belgisk öl är till riktigt tung lagrad ost. Laga till en fondue på Mont d’Or och dela på en liten flaska starkt mustigt öl, som en Westvleteren 12 eller en St Bernardus. Det är bland det mest sensuella du kan göra med kläderna på.
Sushi och annan asiatisk mat
Asiatisk mat tenderar till att vara antingen väldigt lätt eller väldigt kryddig. Det gör att det uppenbara valet är en lager eller en pilsner. Öl som inte tar över när maten inte är så smakrik i sig själv. Eller som svalkar i gommen och mildrar hetta. Men för dig som vill testa något annat är veteölen ett bra alternativ till den här typen av mat. Det är en öltyp som fortfarande är försiktig i sin karaktär, men som samtidigt inte tillåter sig att vara tråkig. En annan vanlig typ av asiatisk mat är den där sötsura smaker dominerar. Där kan du testa att kombinera den med en fruktöl av belgisk typ.
Choklad och desserter
Det går bra att servera öl även till desserten, lite beroende på vad för efterrätt du har. Till chokladtunga desserter är en stout en perfekt matchning. Gärna en lite sötare stout med inslag av kaffe och choklad. Till fruktigare eller lättare desserter är veteölet ofta ett bra alternativ. Tänk på att du helst vill att drycken ska vara sötare än vad den rätt du serverar är så blir det lättare att träffa rätt.