Att servera öl

Om du inte är ölkännare med stor erfarenhet av olika ölsorter och hur de fungerar tillsammans med olika maträtter eller snacks kan det vara klurigt att servera öl vid bjudningen. Om du vill bjuda på öl men inte vet vad gästerna gillar eller vad som passar till maten ni ska äta, är det svårt att hitta rätt i djungeln av ölsorter på marknaden. Ett par tips och trix för att välja rätt öl till rätt sammanhang kan därför vara välbehövligt.

Öl, snacks och tilltugg

På de flesta hemmafester serveras öl och snacks. Ibland smakar kombinationen bättre och ibland sämre. Om du bjuder på hett kryddad ölkorv bör du exempelvis tänka på att inte välja en alltför fruktig öl, såsom veteöl med mörkt lager, eftersom det stärker den heta kryddan ännu mer, vilket inte brukar gå hem hos majoriteten. Istället bör du i sådant fall välja veteöl med ljust lager, vilket kommer att skapa en lagom smakbalans i relation till de kryddade ölkorvarna.

Du bör tänka på samma sätt om det gäller starkt kryddade chips eller andra starka snacks med exempelvis chili. Om det däremot är snacks som inte är lika starka kan istället veteöl med mörkt lager vara lämpligt för att få upp hettan i smaken mer.

Ett annat vanligt tilltugg är att bjuda på olika sorters ostar. Även då kan det vara viktigt att tänka på vilken ölsort man kombinerar med. Om det är hårdostar brukar belgisk ale eller liknande rekommenderas med sin låga beska och lite knäckiga smak.

Somrig öl till potatis, fisk och sparris

Planerar du att bjuda in vännerna på en liten sommarmiddag bestående av till exempel potatis, sill, fisk, skaldjur, sparris, lök och morötter? I så fall kan ett läskande veteöl vara att rekommendera. Veteöl kännetecknas av en fruktig smak som passar perfekt varma sommardagar där man behöver något att svalka sig med. Den fruktiga smaken av veteöl gifter sig bra med sparris och potatis, och ger en lagom kontrast som sammanblandas till en fångande helhet.

Öl som passar till grillat kött

Planerar du istället att bjuda över vännerna till en härlig grillkväll med grillat kött och lite sås passar det bättre med något som inte är riktigt lika fruktigt som veteöl. Någon sort av ale (överjäst öl) är att föredra eftersom det ger en medelbeska och lite sötma, men inte fruktig smak som tar över för mycket. Detsamma brukar anses gälla om man tillagar grillad kyckling. Du vill ha en lagom fruktig smakupplevelse som inte tar överhanden.