Veteöl är en slags överjäst öl som skiljer sig från de flesta andra ölsorter på flera sätt. För det första genom att den innehåller vetemalt, och inte bara maltkorn som de flesta andra ölsorter. Vetet ger ölen en relativt mild och frisk smak. Ofta smakar även jästens fruktiga aromer mer tydligt när de kombineras med vetemalt. Vad gäller jästen i veteöl är även den ganska speciell, man använder nämligen särskilda jäststammar med inslag av smak av banan och nejlika.
Utöver den unika smaken, är det som utmärker veteöl allra mest dess konsistens som är väldigt grumlig. Ett annat kännetecken är kraftig skumbildning när ölen hälls upp, vilket gör att servering i höga glas är att föredra. Den kraftiga skumbildningen beror på vetemalten.
Veteöl har alltid varit särskilt populär i USA, där den brukar kallas ”white beer” på grund av skummets vita färg. Utöver USA är några stora tillverkare av veteöl även Belgien och Tyskland. Populärt att dricka veteöl är det dock i de flesta länder. Särskilt sommartid är en kall veteöl riktigt svalkande med sin milda och friska smak med fruktiga aromer som piggar upp vilken sommardag som helst.