Ale (överjäst öl)

Ale kallas alla överjästa ölsorter. Att en öl är överjäst betyder att den, i motsats till underjäst öl, fått jäsa under hög temperatur omkring 18 grader. Den höga temperaturen gör att jästen följer med koldioxidbubblorna upp och flyter upp till vätskans yta vid jäsningen. Jämfört med underjäst öl, är smaken av överjäst öl mycket fruktigare och det är även vanligt att ölen har en tydligare doft. Den fruktigaste och mest populära varianten av överjäst öl är veteöl som är väldigt svalkande och läskande.

Internationellt är överjästa ölsorter inte så vanliga som exempelvis underjästa ölsorter, men i vissa regioner är överjäst öl mycket populärt. Exempelvis dominerar överjäst öl i Storbritannien med sorter som bitter, porter, stout och India pale ale (IPA). Just IPA, som kännetecknas av hög alkoholhalt och en tydlig beska, har kommit att bli en mycket trendig öl under senare år över hela Västeuropa och inte minst i Sverige.

Veteöl är en annan framgångssaga bland överjästa öler och den är mycket populär även i Sverige, särskilt under sommarmånaderna då dess fruktiga smak passar bra i värmen och till sommarmat som sparris och färskpotatis. En typisk midsommaröl kan det beskrivas som.